JOCUL ARE O IMPORTANȚĂ COPLEȘITOARE ÎN DEZVOLTAREA COPIILOR. DIN PRIMII ANI DE VIAȚĂ CEI MICI CUNOSC LUMEA PRIN JOACĂ.
Activitățile de joacă implică toate simțurile, dar mai important este că jucăriile contribuie la dezvoltarea şi îmbunătăţirea motricităţii, totodată îi ajută pe cei mici să perfecționeze abilitățile de comunicare. Nimeni nu contestă importanța jocului în procesul de dezvoltare a copilului, în rândurile următoare n-am propus să descoperim cum învață copii prin joacă, dar şi care sunt jucăriile perfecte.
JOCUL ÎN PRIMUL AN DE VIAŢĂ
În primul an de viaţă, piticul face cunoştinţă cu lumea! Are miros bine dezvoltat și simțul vederii se îmbunătăţeşte. Jucăriile preferate sunt cele senzoriale cele ce fac zgomote şi au culori intense. După vârsta de patru luni, jocul ce presupune prinderea obiectelor şi introducerea lor în gura devine preferatul celui mic. Mișcările aparent banale de prindere sunt solicitante pentru bebeluşi şi îmbunătăţesc dezvoltarea musculară şi mișcările grosiere. Jucăriile pentru dentiţie, cele de tip zornăitoare, figurinele textile şi figurinele din plastic dar şi jucăriile muzicale sunt perfecte pentru această perioadă.
JOCUL ŞI COPILUL MIC
De la 1 la 3 ani copii descoperă! Principalul lor scop este să alerge, să se caţere, să cunoască, să fie în preajmă celor pe care-i iubesc. Orice obiect poate fi transformat în jucărie în această perioadă. Părinții care aleg să ofere jucării educative, jucării de construcție sau jucării de rol sunt inspirați. Jucăriile de tip râzi şi învaţă (laugh and learn), jucăriile de asociere, jucăriile de stivuire din lemn şi jucăriile de construcţie sunt potrivite pentru această perioadă. Îi ajută pe cei mici să dezvolte gândirea logică, creativitatea şi îmbunătăţesc abilitățile motrice.
JUCĂRIILE COPIILOR PREŞCOLARI
Preşcolarii sunt copii dinamici şi iubesc jocurile ce presupun mişcare. Jucăriile de rol, bucătăriile (pentru fetiţe) seturile cu scule (pentru băieţi) dar şi seturile de construcție sunt potrivite pentru această perioadă. Copii învaţă prin joacă! La această vârstă îşi fac prieteni şi îmbunătăţesc abilităţile de socializare prin diferite jocuri. Imaginaţia copiilor este foarte bogată şi trebuie încurajată prin achiziţionarea de jocuri şi jucării adecvate. În categoria celor potrivite se găsesc seturi de jucarii construcţie din lemn, jucării de tip puzzle şi cele creative.
ŞCOLARII ŞI JUCĂRIILE
La vârsta şcolară cei mici au afinități clare pentru anumite tipuri de jocuri şi jucării. Ştiu bine care sunt preferatele lor. Jocul de grup domină iar jucăriile creative de tip lego reușesc să le capteze atenţia. Tot la această vârstă copii descoperă jocurile de echipă şi pe cele de societate. Jocurile de tip Păcălici, Nu te supăra frate, Petrecerea prinţeselor sau Găseşte comoara sunt câteva dintre soluţiile potrivite de petrecere a timpului liber.
CUM SELECTEZI JOCURI ŞI JUCĂRII POTRIVITE?
Selectarea jucăriilor şi a jocurilor potrivite este o adevărată provocare pentru părinţi. Acestea trebuie în primul rând să fie adecvate vârstei. Oferind unui copil de 4 ani jucării potrivite pentru cei de 7 nu îl vor face mai inteligent, ci mai degrabă va crea frustrare şi experienţe neplăcute. Jucăriile trebuie să fie calitative, să nu deţină părţi care se desprind sau părţi cu margini tăioase, în special dacă vorbim de jucăriile oferite copiilor mici şi bebeluşilor.